Balaton-felvidéki Értéktárlat: a mencshelyi Kossuth kilátó és tanösvény

Ismertető a Veszprém Megyei Értéktár egyik büszkeségéről

 

Mencshely látképe a kilátóból

Mencshely látképe a kilátóból

Lassan két esztendeje már, hogy természeti környezet szakterületi kategóriába soroltan a Veszprém Megyei Értéktár jeles része a Mencshelyi Kossuth kilátó és tanösvény. A települési értékeket bemutató, hamarosan nyilvánosságra kerülő könyvben önálló fejezet foglalkozik e sokrétű értékkel.

Balatonakali és Mencshely között közlekedve, a Dörgicsei-medence apró tájegységének mintegy megkoronázásaként tűnik fel a Halom-hegy kimagasló tömege, csúcsán az egyre nagyobb figyelemnek örvendő kilátóval. A kiváló adottságú szőlőhegy északi felén létesített tanösvény és a páratlan panorámával szolgáló Kossuth kilátó immár a Bakony-Balaton Geopark kedvelt turista célpontja.

Dörgicse, vagy Mencshely irányából közelíthetjük meg, viszonylag könnyed sétával.

forrás: openstreetmap

forrás: openstreetmap

Az 1960-as évektől élt a köztudatban egy fából épített kilátó, melynek korábbi előzménye is volt. Ezen értékünk nem csupán kilátóhely funkciója révén számít különlegességnek, hanem természeti, geológiai, tájképi jelentőségű, komplex értékként van jelen.

Kevesen tudják, hogy a Halom-hegy a körülbelül 4 millió éve zajlott vulkanikus folyamatok által született, földtörténeti értelemben fiatal képződmény. A közismert Tapolcai-medencei tanúhegyekhez hasonlóan keletkezett, a bazaltvulkanizmus formálta. Felépítő kőzete a környékben kisebb foltokban előforduló Tapolcai Bazalt Formáció, a hegy keletkezése több szakaszban ment végbe, s az elcsendesedést követően kezdetét vette a lepusztulás folyamata, melyhez esetünkben az 1930-as években a hegyet megsebző bazaltbányászati tevékenység is hozzájárult.

A hegy képe dél felől

A hegy képe dél felől

Szerencsés összefogás révén valósult meg az a több célt is felvonultató, 2012-ben életre hívott pályázat, melynek eredményét ma egyre több látogató élvezi. A munkálatok 2014-ben kezdődtek, a falu belterületének szélén létrehozott „Kőkert” pihenőtől indulva a hegy északi lábáig jelöltek ki egy útvonalat.

A tanösvény kezdőpontja

A tanösvény kezdőpontja

Az autóparkolótól a hegytető felé haladva fűzi fel sorra a legérdekesebb földtani látnivalókat a Vulkán Tanösvény, 2 km hosszan. A 16 ismertető táblával ellátott túraút a terület élővilágát is bemutatja. A hajdani kőfejtő bejáratánál egy igazi kuriózum fogad: a helyi kőzetekből kialakított vulkán-makettek könnyedén szemléltetik a hegy kialakulásának fázisait.

A kőkatlanba beérve nyári melegben enyhet ad a sziklafalak között meghúzódó hűs levegő. A kőfejtésnek köszönhetően feltárult az egykori vulkán gyomra, a formák, képződmények alapján értékes következtetéseket vonhatunk le.

A hegytetőre több irányból is feljuthatunk. Egyedülálló érdekességnek bizonyul a fűből kitűnő, itt jellemző kőzetekből méretarányosan kialakított Balaton „Kőtérkép”. A tó környékén lévő, szintén vulkanikus eredetű hegyeket egy-egy kőből készített ülőke jelzi.

A térkép közelében feltűnik egy méretes kőtábla: a „Vulkán időfalról” megtudhatjuk, hogy melyik tűzhányó mikor működött a térségben.

Érdemes időt szánni a Balaton-felvidék földtörténetének bemutatását célzó „Időösvény” végigjárására, amely a különböző korszakokban zajlott eseményeket taglalja, és megjeleníti a témához kapcsolódó kőzetet is egyúttal.

2015-ben építették újjá a Kossuth kilátót, amely a 399 méter magasságú csúcs felett magasodik, és a környék legkülönlegesebb körpanorámáját tárja elénk.

A Balaton keleti oldala, Balatonfüred hegyei, a Déli-Bakony vonulatai, Mencshely egésze, a Somló, a Nivegy-völgy, a Káli-medence a tanúhegyekkel csipkézve, dél felől pedig tiszta időben a Mecsek is megmutatkozik a festői Dörgicse irányában.

A hegytető déli felén létesített szabadtéri színpad több eseménynek, koncertnek is helyet adott az elmúlt években, a helyszín a közösségteremtés terén is élen jár.

A páratlan gazdagságot tükröző bemutatóhelyet, és a kapcsolódó létesítményeket, tudásanyagot Futó János geológusnak, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak köszönhetjük.

A Halom-hegy, a Kossuth kilátóval és a Vulkán tanösvénnyel a Bakony-Balaton Geopark jeles és kiemelkedő színvonalú, értékes helyszíne, ahol 2018 nyarától borkóstolóval egybekötött, vezetett Értéktúrák keretében is megismerkedhetnek az érdeklődők a térség értékeivel. Ízelítőként néhány kulcsszó, melyre a program épül: népi építészet, présház, tájképi érték, szőlőhegyi tájkarakter, vakolatdísz, szőlőművelés, bor, salakszórás, lávabombázás, lávahab, bazaltfolyó, változatos élőhelyek, páratlan panoráma.

Mencshely településvezetése, és a faluhoz kötődők, továbbá a Halom-hegy közössége rengeteget tesz azért, hogy ez a páratlan érték fennmaradjon, köszönet az áldozatos munkáért, odafigyelésért!

Emlékezetes augusztusi naplemente

Emlékezetes augusztusi naplemente

Forrás: Mencshely Varázsa – Egy apró falu nagy értékei (Mencshely, 2020. Balogh Ernőné Bertalan Katalin és Pető Piroska)

Fotók: Pető Piroska

Minden jog fenntartva!