Balatonfüred téli arca

Az Országkép Magazinnal megcsodáltuk Füred téli arcát, és a Koloska-völgyet

A Balaton északi partjának legjelentősebb, ezerarcú városa a gyógyvizéről, fürdőkultúrájáról korábban híressé vált Balatonfüred. A település értékei, turisztikai kínálata és programlehetőségei egyedülállók. A Tagore-sétány, a reformkori városrész, a füredi ófalu vagy a Koloska-völgy hangulata örökre szerelembe ejti a látogatót.

A partközeli utcák nyári forgalma után lélekmelengető a rendezett parkok és a vízpart őszinte csöndessége, ilyenkor más oldaláról ismerhetjük meg a város e kedvelt részét.

A Kerek-templom felől indultunk

A Kerek-templom felől indultunk

Balatonfüred a „szőlő és bor nemzetközi városa” címmel is rendelkezik.

Szőlőhegyi területei mára javarészt beépültek, némelyik egykori szőlőhegy a felismerhetetlenségig bővült új épületekkel. Néhol még érzékelhető a nagy hagyományú szőlőtermesztési kultúra, a nagyobb pincészetek mellett a gazdálkodás régi formáját mutató pince-présházak erősítik Füred épített örökségét.

z is Füred. Jóleső látkép több évszázados présházzal, gyümölcsfákkal a Bocsár-dűlő aljában.

Ez is Füred. Jóleső látkép több évszázados présházzal, gyümölcsfákkal a Bocsár-dűlő aljában.

Kedvelt turistacélpont és a helyi családok által is gyakran látogatott terület a Tamás-hegy, mely a város felett magasodva kilátót is hordoz. A Lóczy-barlang felől vagy a Kilátó utca irányából érhetjük el a Jókai kilátót. Messziről látható a Kilátó utcai parkolóhelytől pár percnyi lépcsőzéssel meghódítható, nagyméretű fakereszt, mely a Nők a Balatonért Egyesület által létrehozott, Aranyember útja tanösvény kezdeti szakaszán áll. Jókai Mór Balatonfüredhez való erőteljes kötődésének állít emléket a Jókai kilátóig vezető sétaút. A kereszttől az egyik legcsodálatosabb panoráma tárul elénk, a város talán innen mutatja legteljesebb arcát.

Panoráma a Tamás-hegyi kereszttől. Lenyűgöző!

Panoráma a Tamás-hegyi kereszttől. Lenyűgöző!

FOLYTATÁS (TELJES CIKK) AZ ORSZÁGKÉP OLDALÁN:

Balatonfüred téli arca

Ha balatonfüredi természetjárásról van szó, akkor a Koloska-völgy jut az eszünkbe. Balatonarácsról indul az ezerarcú szurdokvölgy, az óvodások, iskolások, nyaralóvendégek és a helyiek kedvelt kirándulóhelye.

A híres földrajztudósról, Lóczy Lajosról elnevezett arácsi főutca felől elérhetjük a régi faluközpontot, ahol a templom és a csodálatosan felújított műemléképületek látványa elragadó. A völgyet megközelíthetjük a Koloska utcáról, vagy a környék hagyományos, népi építészetét tükröző védett parasztházakkal teli Béke utcáról. A Koloska-forrásig mehetünk végig aszfaltozott úton, vagy a Koloska Csárdánál leágazó, patakmeder mellett vezető erdős, piros turistaúton is.

Jó hangulatú színtér a kikapcsolódáshoz

Jó hangulatú színtér a kikapcsolódáshoz

A Koloska-patak völgyének két oldalán meredek dolomithegyek magasodnak. A völgy déli részén kisebb mezőgazdasági földek és rétek húzódnak, észak felé folyamatosan szűkül. A forrásnál lévő tisztáson rendszeresen szerveznek különböző programokat: májusban például a legnépszerűbb a híres Jókai bableves főző verseny.

A Koloska- sziklák tetejéről felejthetetlen élményben lehet részünk: a fehérlő kőtömbök alatti szakadék, a fenyvesekkel tagolt, erdős tájkép lenyűgöző látvány.

Kilátás a Koloska-szikláktól

Kilátás a Koloska-szikláktól

Március tájékán a kisvirágú hunyor tömeges virágzását is megcsodálhatjuk!

FOLYTATÁS (TELJES CIKK) AZ ORSZÁGKÉP OLDALÁN!

Séta az ezerarcú szurdokvölgyben – a Koloska-völgy titkai

 

Eredeti források:
Balatonfüred téli arca
Séta az ezerarcú szurdokvölgyben – a Koloska-völgy titkai

 

Szöveg és fotók: Pető Piroska