Halom-hegyi értéktúra

 

Aktuális túra időpontja

2019.06.08. 16.00

A program részletei

Helyszín (találkozási pont): Madaras Pince Mencshely, Halom-hegy
GPS koordináták: 46.929600, 17.707151 A Dörgicse-Mencshely útszakasztól könnyen elérhető.

Túraszervező, túravezető: Pető Piroska
A Madaras Pince képviseletében a borkóstoló vezetője: Fogl János

Érkezést követően rövid túra során nyílik lehetőség a páratlan adottságokkal rendelkező Halom-hegy értékeinek megismerésére. A séta alkalmával több megállóhelyet iktatunk be, ahol pár perces beszélgetés zajlik. Utunkon szemrevételezzük a hegy épületeit, beszélünk a Balaton-felvidék népi építészetéről, a présházak típusairól, sajátosságairól. Szóba kerül a szőlőhegyi tájkarakter, a hegyen jellemző pinceajtók típusai és a megőrzendő növényzet is.

Ismertetésre kerül a Bakony-Balaton Geopark feladatköre és területei. A hegytető felé közeledve csatlakozunk a Vulkán Tanösvényhez, a szemléletes makettek segítségével végig tekintjük gondolatban a hegy kialakulásának fázisait. Bepillantunk a hegy földtani kincsestárába az egykori bányában, melynek kivételes természeti értékéről is szó esik. A 399 méter magasságú csúcson álló, megújított Kossuth-kilátóhoz szép ösvényen indulunk tovább, s a tetőre felérve az elénk táruló kivételes panoráma és az építményt övező kellemes környezet biztosít élménydús időtöltést.

A körpanoráma a Dörgicsei-medence varázslatos képével indul, tiszta időben elénk tárul a Mecsek vonulata is. A különleges kivitelezésű kőtérképen beazonosíthatjuk a vulkáni tevékenység formálta hegyeket, köztük a Halom-hegyet is. A vulkán időfal szemléletesen tárja elénk az egyes hegyek, tanúhegyek kialakulásának idejét. A Balaton-felvidék földtörténetét végig követő Időösvény tájékoztató tábláit tanulmányozva további geológiai információkat nyerhetünk és a jellemző kőzeteket is megismerhetjük a kiállított kőtömbök segítségével.

A Madaras Pince felé ereszkedve szót ejtünk a szőlőhegyek állapotáról, jövőjéről, a termesztett szőlőfajtákról.
A program második része során a hegyen termett, illetve a környező területekről származó szőlőkből készített borokat kóstolunk. Fehér, rozé és vörösborok egyaránt megtalálhatók a kóstolósorban. A Madaras Pince történetét, működését, a szőlőterületek sajátosságait, a termesztett szőlőfajtákat és a borkészítés menetét Fogl János ismerteti az adott tételek kóstolása közben.

Részvételi díj

4000 Ft/fő (Ebből a túravezetés díja 2000 Ft/fő, a borkóstoló ára pedig 2000 Ft/fő.)
16 éves kor alatt a programon történő részvétel térítésmentes.

A program végén a kóstolt borok bármelyike továbbá régebbi évjáratú palackozott borok is megvásárolhatók a vinotékában.
A program tervezett időtartama 4 óra.
Kényelmes, időjáráshoz igazodó ruházat, hegyi sétához megfelelő lábbeli és alapfelszerelés ajánlott!

Jelentkezés, Regisztráció

A programon történő részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezés legkésőbb
a túrát megelőző napon 12 óráig az alábbi elérhetőségeken:

www.petopiroska.hu/kapcsolat
[email protected]
Facebook üzenet (Pető Piroska,
A Balaton-felvidék egyedi tájértékei)

Aktuális túra időpontja

Hamarosan!

További értéktúra helyszínek