Örvényesi értéktúra, borkóstolóval

 

Aktuális túra időpontja

2019.05.24. 16.00

Feltárul az örvényesi kincsestár

Ismerjük meg az apró Balaton parti település egyedi értékeit, vegyük szemügyre a falu műemlékeit, természeti értékeit, és fedezzük fel az Öreg-hegy elragadó régi présházait a szőlőhegyről nyíló fantasztikus panoráma kíséretében!

Az értéktúra célja a település kultúrtörténeti, népi építészeti, természeti és tájképi értékeinek bemutatása, az értékek megismerésének élményszerűvé tétele. Örvényes figyelemre méltó értékei sokrétűek, az épített örökség, a vallással kapcsolatos értékek, természeti értékek, présházak egyaránt képviseltetik magukat a helyi értéktárban.

A program részletei

Helyszín (találkozási pont): Huszár Vendéglő, Örvényes

Túraszervező, túravezető: Pető Piroska

A 71-es főút melletti Huszár Vendéglőnél hirdetjük a találkozót. Bevezetésként a település múltjáról, alapvető jellemzőiről ejtünk pár szót, majd felnyitjuk a kincsestárat.

A műemlék vízimalom felé indulunk, amit közelebbről is megismerünk, az épületben malommúzeum működik. Az értéktárról, az értékek típusairól beszélgetünk a Nepomuki Szent János alakjával kiegészített védett kőhídnál. Tovább haladva, a Pán-forrást érintjük, majd a Szent Imre templomnál az őstölgyes felé vesszük az irányt. A különleges formájú, öreg tölgyfák környezetében a tájhasználat változásait taglaljuk.

A pécselyi határnál az Örvényesi-séd völgyébe ereszkedünk, amely szintén az értéktárban szereplő természeti érték. Utunkat az Öreg-hegy felé folytatjuk, ahol megismerkedünk a szőlőhegyi épületek világával. A szőlőhegyi táj jelentőségéről, a tájkarakterről és a beépítés veszélyeiről beszélgetünk.

Elragadó panoráma kíséretében megpihenünk egy nádtetős, autentikus módon megőrzött pince-présháznál. A túra fényképezőgép-barát, lehetőség nyílik az élmények szerzése mellett a fotók gyarapítására is! A Balaton-felvidékre jellemző présháztípusok több képviselője is megmutatkozik, ezeket részletesen végig követjük. A szőlőhegy felső, karsztbokorerdős területét elhagyva szőlőterületek és gondozott pinceudvarok mellett kanyarodunk a falu felé, a Tihanyi-félsziget adta harmonikus képet csodálva.

A felújított templomromot és a régi síremlékeket rejtő temetőnél érkezünk vissza a kiindulási helyre.

A program második felében a Huszár vendéglőben nyílik lehetőség a környéken termett szőlőkből készített borok kóstolására. A közeli pincészetekből származó borok bemutatását követően egy egyedi étel, az örvényesi aprópecsenye kerül az asztalunkra, különféle kísérő falatkák mellett (kérés esetén lehetőség van más étel fogyasztására is).

A résztvevők a falu értékeit bemutató képeslapok közül választhatnak, és megtekinthetik az Örvényesi Kincsestár című könyvet.

Kényelmes, időjáráshoz igazodó ruházat, sétához megfelelő lábbeli és alapfelszerelés ajánlott!
Fényképezőgép-barát túra! Az egyedi értékekről és a csodálatos szőlőhegyi környezetről érdemes fotókat készíteni! A fényképezéshez megtaláljuk a legoptimálisabb nézőpontokat, feltérképezzük az érdekes részleteket.

Gasztronómia

Vendégvárónak helyi sajt, sonka, kerti zöldségek kerülnek az asztalra, friss, meleg bagettel.
Következő borokat kóstoljuk túra után:

A program tervezett időtartama: 5 óra, a táv ~ 5300 méter, 90 méter szintemelkedéssel.

Részvételi díj:

A túravezetés díja: 2000,- Ft/fő
Az étkezéssel egybekötött borkóstoló ára: 4900,- Ft/fő
A program összköltsége: 6900,- Ft/fő

Jelentkezés, Regisztráció

A programon történő részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezés legkésőbb
a túrát megelőző napon 12 óráig az alábbi elérhetőségeken:

www.petopiroska.hu/kapcsolat
[email protected]
Facebook üzenet (Pető Piroska,
A Balaton-felvidék egyedi tájértékei)

A program minimum 5 fő jelentkezése esetén indul. Maximális létszám: 40 fő
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.

Aktuális túra időpontja

2019.05.24. 16.00

További értéktúra helyszínek