Örvényesi kincses séta, borkóstolóval


Aktuális túra időpontja

Hamarosan!

Feltárul az örvényesi kincsestár

Ismerjük meg az apró Balaton parti település egyedi értékeit, vegyük szemügyre a falu műemlékeit, természeti értékeit, és fedezzük fel az Öreg-hegy elragadó régi présházait a szőlőhegyről nyíló fantasztikus panoráma kíséretében!

A kincses séta célja a falu kultúrtörténeti, népi építészeti, településképi értékeinek megismertetése a látogatókkal. Örvényes figyelemre méltó értékei sokrétűek, az épített örökség, a vallással kapcsolatos értékek, természeti értékek, présházak egyaránt képviseltetik magukat a helyi értéktárban.

A program részletei

Helyszín (találkozási pont): Huszár Vendéglő, Örvényes

Túraszervező, túravezető: Pető Piroska

A 71-es főút melletti Huszár Vendéglőnél hirdetjük a találkozót. Bevezetésként a település múltjáról, alapvető jellemzőiről ejtünk pár szót, majd felnyitjuk a kincsestárat.

A műemlék vízimalom felé indulunk, amit közelebbről is megismerünk, az épületben malommúzeum működik. A szomszédos temető területén egy érdekes, felújított templomromot nézünk meg, s gyönyörű panoráma ölelésében húzódunk vissza a Nepomuki Szent János szobrával ékesített kőhíd felé.

A helytörténeti gyűjtemény épülete mellett érjük el a kiváló vizű Pán-forrást, és a Szent Imre templomot, a kegyeleti emlékparkkal kiegészített templomkertben.

Örvényes településszerkezete különleges: az egykor betelepített német családok által létrehozott környezet a mai napig harmóniát tükröz. Számos Balaton-felvidéki népi építészeti jellegzetesség tárul elénk a lakóházakon, melyeket szintén jegyez az értéktár.

Tovább haladva egy kőkeresztet érintünk, és beszélünk a falu természeti értékeiről, majd visszatérünk a kiindulási ponthoz.

A program második felében a Huszár vendéglőben nyílik lehetőség a környéken termett szőlőkből készített borok kóstolására. A közeli pincészetekből származó borok bemutatását követően egy egyedi étel, az örvényesi aprópecsenye kerül az asztalunkra, különféle kísérő falatkák mellett (kérés esetén lehetőség van más étel fogyasztására is).

A résztvevők a falu értékeit bemutató képeslapok közül választhatnak, és megtekinthetik az Örvényesi Kincsestár című könyvet.

Kényelmes, időjáráshoz igazodó ruházat, sétához megfelelő lábbeli és alapfelszerelés ajánlott!
Fényképezőgép-barát túra! Az egyedi értékekről és a csodálatos szőlőhegyi környezetről érdemes fotókat készíteni! A fényképezéshez megtaláljuk a legoptimálisabb nézőpontokat, feltérképezzük az érdekes részleteket.

Gasztronómia

Vendégvárónak helyi sajt, sonka, kerti zöldségek kerülnek az asztalra, friss, meleg bagettel.
Következő borokat kóstoljuk túra után:

A program tervezett időtartama: 4 óra.

Részvételi díj:

A túravezetés díja: 1500,- Ft/fő
Az étkezéssel egybekötött borkóstoló ára: 4900,- Ft/fő
A program összköltsége: 6400,- Ft/fő

Jelentkezés, Regisztráció

A programon történő részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezés legkésőbb
a túrát megelőző napon 12 óráig az alábbi elérhetőségeken:

www.petopiroska.hu/kapcsolat

[email protected]

Facebook üzenet (Pető Piroska,
A Balaton-felvidék egyedi tájértékei)

A program minimum 5 fő jelentkezése esetén indul. Maximális létszám: 40 fő
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.

Aktuális túra időpontja

Hamarosan!

További értéktúra helyszínek