Gondolatok egy sikeres év utolsó napján

2018: sokszínű év, színpompás évzárással

2018 számos kihívást tartogatott, és erőteljes változásokat hozott. Megkívánta a teljes készültséget az első perctől az utolsóig. A családdal kapcsolatos és szokásos háztartási feladatok mellett a szőlő és a kiskert művelése kemény de élvezetes szabadtéri munkát adott. Korábbi terveink, elképzeléseink és az előkészített együttműködések szépen tovább fejlődtek, lassan de biztosan minden eredményre jutott.

Az év elején elkészült Káptalantóti települési értéktára, ami számomra is elismerést hozott.

Káptalantóti, értéktári ízelítő

Több interjút készítettem, nyersanyag formájában várják a közzétételt.

Gyönyörű, havas téli és remek mandulavirágos élmények értek. Több ezer fotó dokumentálta a Balaton-felvidék különleges pillanatait. Fotókiállítások tekintetében megtisztelő lehetőségek adódtak, a Magyar Építőművészek Szövetsége fővárosi csoportos kiállítására került számos kép, Akaliban a tavaszi rendezvény alkalmával mutattuk meg az újabb fotókat, és a híres és magas színvonalú programsorozat, a Vászolyi Nyár keretében is az érdeklődők elé tárhattam képeket.

Útjára indítottam a Mesélő Szőlőhegyek blogot, hosszas előkészületek után.

Mesélő szőlőhegyek blog

Dörgicsén, gyerekkorom helyszínén előadást tarthattam a helyi értéktár anyagából, és fotókiállítást is fogadott a falu.

Fotóim keretezett kivitelben előttem példaképként álló emberek falaira kerülhettek.

Hosszú kihagyás után 3 napot nyaralni is tudtunk.

Örvényes önkormányzatával sikeresen pályáztunk a helyi értékeket bemutató kiadvány létrehozására, nemsokára egy gyönyörű kis könyvet tarthatunk a kezünkben!

Emlékezetes hegyi bulit tartottunk, remek emberek részvételével. Részt vehettem egy fotópályázaton, a képek értékelésében, és segédkeztem cikkek összeállításában, sok helyre adtam fotót. Megismerkedtem kulcsszerepet betöltő emberekkel, élen jártam a jó kapcsolatok ápolásában.

Óriási jelentőségű volt a honlapom elindítása, hálás köszönetemet fejezem ki ezúton is a végtelenül precíz és figyelmes , kiváló szakember, Schumacher Zsolt felé. Szívből ajánlom!

Zsolt weboldala

Egy évtizede fogalmazódott meg az értékek bemutatását célzó túrák gondolata, melyet borkóstoló kísér. A koncepció előállása után nem sokkal már eredményes túrákat szerveztünk a Madaras Pincével együttműködve. A nyár legfontosabb lépése számomra az értéktúrák elindítása volt, mérhetetlen öröm rajongva elmondani és megmutatni az embereknek mindazt, amit magunk körül érzékelünk, látunk itt a csodálatos Balaton-felvidéken. Kialakult a további ütemterv, több helyszín, még több túra kerül napirendre 2019-ben.

Tevékenységeim terén a szakmai fejlődést alapvető fontosságúnak tartom, szeptembertől régi álmom valóra válása kezdődött a fotográfus tanfolyam elindulásával. Kiváló társaságba keveredtem, ami a motiváció mellett a jó hangulatot is garantálja.

Szép szüretet zártunk, borainkkal elégedettek vagyunk, az a cseppnyi mennyiség várhatóan gyorsan kijut az oltalmazó pincéből…

Gyümölcseinkből, zöldségeinkből befőzéssel a téli készletet is gyarapítani tudtam. A munkához, írogatáshoz jó alapot biztosítottak a fellelt “új” zenék.

Képfolyamot készítettem a 2018. év fotóalbumából:

Négy évszak a Balaton-felvidéken

Amilyen sokrétű és eredményes volt az év, olyan színes képeket festettek az utolsó napok a tájra és az égre.

Hab volt az évtortán a december vége, az ünnepi napfény és a reggelek, esték a melegséggel teli szoba elhagyására késztettek:

A Kab-hegy csúcsa felé törünk

A Kab-hegy csúcsa felé törünk

Diszeli reggel:

János-nap délutánja fergeteges pillanatokat hozott:

Látkép Lesencéről

Látkép Lesencéről

Mária-kápolna, felülről

Mária-kápolna, felülről

Lesencefalu szőlőhegyén

Lesencefalu szőlőhegyén

Szilveszter napjára pedig jutott egy kis Tóth-kereszt, némi jeges szélvihar a veszprémfajszi kálváriánál kiváló látvánnyal (a fővárosig), majd az esti koccintás előtt egy tisztességes naplemente a Csobánc oldalából.

A sebesen ketyegő óra hamar elérte a végpontot, és hangosabbra fordult a helyzet. A hegyről nézve, Tapolca irányában ezernyi színes felvillanás kísérte a kellemetlen durrogást, a tiszta időben ezzel a látvánnyal kellett magunkban rendezni a váltást. Jó volt itt indítani az évet, a mi hegyünkön. Már majdnem hátat fordítottam a fényárnak, mikor rendhagyó hang érkezett a Csobánc felől. Rendhagyó volt ez a durrogtatás adta műhangok között. Dudaszó érkezett…. A Csobánc oldalában Jocó a magas szinten művelt tudományával, csodálatos zenével köszöntötte az új évet: a hidegben lélekmelengető volt a dudaszó!!! Így is lehet…. hirtelen mellbe vágott a nagy kontraszt. A több száz puffogó “ellenében” volt egyvalaki, aki másféle ráfordítással (nem pénzt kidobva az ablakon) adta tiszteletét és fejezte ki reményét az új esztendő felé. Ajándékot kapott az, aki részesülhetett az élményből, a csodálatos duda énekéből, köszönet érte! Az emberközeli, valódi értékek szellemében indult az új év, ami elrendeli a hasonló folytatást. Így legyen!

A 2019. évi tervek összeírása a napokban zajlik, folytatódik aminek folytatódnia kell, és kezdődik, aminek eljött az ideje!

Szöveg és fotók: Pető Piroska

Minden jog fenntartva!