Így dalolt az október a Balaton-felvidéken

Élménybeszámoló és ajánló az őszi időtöltés jegyében

Szent Donát kápolna őszi környezetben

A Szent Donát kápolna őszi környezetben

Az októberi hónap beköszöntével vártuk a hűvösebb időt: nem jött. Reméltük a varázslatosan színpompás átalakulást: halmozottan megkaptuk. Élettel teli, ragyogó, egészen különleges hangulatot élvezhettünk szerte a Balaton-felvidék festői tájain. Az őszi időszak hozza a legtöbb változatosságot, ekkor kívánkoznak a fényképezőgép elé példátlan gyakorisággal a kultúrtörténeti, népi építészeti, természeti és tájképi értékeink. Idén tündöklő fényben, ezer árnyalattal dúdolta énekét a legszebb őszi hónap. Lelkünket kellemes kirándulások simították, a jól ismert helyszínek újfent magukkal ragadtak. Ajánljuk felfedezésre térségünk értékgazdag falvait, szívhez szóló szőlőhegyeit!

A kápolnák bűvöletében

Hegyeink hangsúlyos díszei a szőlőhegyi kápolnák, Tapolca környékén számos ismertebb, illetve eldugott szakrális épület emelkedik. Sokunk favoritja a páratlan tájképi környezetbe simuló Szent Donát kápolna, mely a Csobánc lejtőjéről hívja a vándort. Személyes kedvencemmé vált ez a kis templom, mivel a 2010 nyarán, Szőlőhegyi kápolnák címmel forgatott film munkálataikor emlékezetes órákat öltöttünk itt. (A Tapolca környéki szőlőhegyi kápolnákról Tóth Péter készített összefoglaló könyvet, ezt követte a Balaton-felvidék egyedi tájértékei sorozatcímmel megjelent és azóta több résszel bővült film, mely szintén az Ő kezdeményezésére valósult meg.)

A műemléki védettséget élvező templomocska a hegy déli oldalán épült, megközelítése a Zánkát Tapolcával összekötő út felől könnyű, a hegyalji buszmegállótól jól járható úton juthatunk ide. A hegytető vagy a nyugati oldal felől még vadregényesebb az érkezés, ezt csak gyalogosan ajánljuk. A félköríves szentélyzáródású kápolna klasszicista stílusjegyeket hordoz. Kifinomult formája szépen illeszkedik a szőlőkkel, gyümölcsfákkal tarkított környezetbe. Tornyának ívei, mintha csak a környező tanúhegyek alakját vennék alapul, úgy idomulnak szervesen a látképhez.

Esküvői helyszínként is megállta már a helyét Gyulakeszi e kedves színfoltja. Minden évszakban lenyűgöző ez a kéktúra útvonalhoz kapcsolható látványosság, melyet további egyedi tájértékek- kerekes kút, kőkereszt, geológiai értékek- egészítenek ki.

A kápolna és környezete naplemente idején

A kápolna és környezete naplemente idején

A méltóságteljes Badacsony, legmagasabb vulkáni tanúhegyünk derekát szintén több kistemplom övezi. A Badacsonytomaj felől Badacsonytördemicre tartó római útról szembe tűnik a végtelenül kedves, sárgás színezetű Szent Anna kápolna.

Szőlő uralta tájrészlet

Szőlő uralta tájrészlet

Autóval, gyalogosan és kerékpárral is könnyedén megközelíthető. A szőlősorok ölelésében fordul homlokzatával kecsesen nyugat felé. Alapkövét 1789-ben rakták le, erről tanúskodik a vakolattáblába foglalt évszám, 2003-tól pedig felújításon esett át. Környezete rendezett, virágokkal tarkított, nyugalmat áraszt.

Őszi harangszó

Őszi harangszó

A harangtartó felett a Ranolder-kereszt látszik

A harangtartó felett a Ranolder-kereszt látszik

Október 20-án ragyogó délutánunk volt

Október 20-án ragyogó délutánunk volt

Kilátás a Köbölkút felől. Sosem jártam itt azelőtt!

Kilátás a Köbölkút felől. Sosem jártam itt azelőtt!

Lágy, napfényes hetek és seregélyek érkeztek

Vallással kapcsolatos egyedi tájértékeink sorában jelentős halmazt képeznek a sokszor utak mentén, elágazásoknál elhelyezett kőkeresztek. Varázslatos tájképi értéket képvisel a Diszel fennhatósága alá tartozó Köves-hegy, amely a Káptalantóti felől induló, lassan járható út menti hegyvonulat kiemelkedően szép egysége. A Csobánc szomszédságában, bazalt alapkőzet-málladékkal dúsított területen kígyóznak a szőlősorok viszonylag hosszan, visszafogott emelkedéssel.

A Tóth-kereszt elbűvölő alakja főként naplemente idején csillan meg a tájon.

Példásan karbantartott présházak és pusztuló, mégis melegséget tükröző hajlékok sorakoznak nem messze, az út mentén.

Örömteli lehet itt a munkavégzés, ezt a helyben gazdálkodó Csobánci Bormanufaktúra itt termett szőlőiből készített boraiban is megérezhetjük…

A Tóti-hegy felé tekintünk

A Tóti-hegy felé tekintünk

Az egykori homokbányát rejtő Kula-dombot is elérjük innen

Az egykori homokbányát rejtő Kula-dombot is elérjük innen

A kőfolyásokkal is bíró Köves-hegy felső szegleteiből páratlan kilátás nyílik…természetesen.

A kőhajításnyira emelkedő Halyagos-hegy számunkra a legkedvesebb, közösségünk nagyon vigyáz rá!!! Óvni kell többek között ezt a látképet is:

A klasszikus, színteljes őszi táj-élményt idén extrákkal élhettük meg: több ízben fűszerezte a látképet seregélyek sokasága. A nagyobb kiterjedésű szőlőtáblák felett hosszasan időztek a seregélyrajok, egy óriási csapat mozgása lenyűgözővé változtatta hol az égbolt kékjét, a sárgálló szőlősorokat, vagy az egész látóteret.

Madárfelhő a Köves-hegy felett

Madárfelhő a Köves-hegy felett

Ugyan szeptember végére a szüret java része már lezajlott, a tovább érő termésre gondot kellett fordítani, védekezni kellett a komoly kártételre képes madárseregek ellen. Veszélyességi fokuk ellenére jelenlétük mégis örömtelinek bizonyult, hisz légi táncukkal, áthúzó folyamukkal, fordulásaikkal egyedi képet égettek a lelkünkbe.

Monoszló és Csicsó hívószavát is meghallottuk

Ne érezzünk teljes elfogultságot a Tapolcai-medence iránt, repüljünk tovább a Káli-medence irányába.

Visszatekintés a tanúhegyek sorára Köveskál felől

Visszatekintés a tanúhegyek sorára Köveskál felől

Monoszlóig a medencéből feltáruló magaslatok kísérnek, egészen a geológiai bemutatóhelyéről ismert Hegyestűig. A bazaltbányászat által harapdált hegy jellegzetes képét sokan ismerik, szerencsére a tájseb a Balaton felőli oldalról kíméli a szemet.

A Hegyestűt részleteiben még kevésbé ismerem, de abban biztos vagyok, hogy érnek még itt meglepetések. Villámlátogatások alkalmával rögtön elém tódultak értékes épületrészletek, öreg pinceajtók, harmonikus tájrészletek.

Monoszló apró gyöngyként bújik meg a környező kisebb-nagyobb hegyek (Taróra-hegy, Tói-hegy, Pangyér) karjai között. A falu elsőként védett, 13. századi eredetű, késő barokk stílusban átépített, különleges kapuzatú református templomával hívja fel magára a figyelmet, ám további műemlékekben és értékes épületekben, természeti értékekben igen gazdag. Szőlőhegyein gyönyörű kétszintes présházakat jegyeztek. A Balatoncsicsó felé tartó, részben földút mentén húzódó dűlőben egészen hiteles, szelíd szőlőhegyi hangulat uralkodik.

Átérve a Nivegy-völgy kapujába újabb vonzást tapasztalhatunk: apró falvak füzére vezeti a szemet a víztükör irányába, a peremhegyek pedig présházakkal hintve ragyognak az őszi fényben. Földrajzilag elkülönült, érdekes világ ez.

Balatoncsicsó központi szerepet tölt be a Nivegy-völgyben, kiterjedt területéről igyekvő pincészetek élményt adó borai kerülnek az asztalunkra, ezeket a környező Borút állomásain meg is kóstolhatjuk.

Kultúrtörténeti emlékekben, népi építészeti értékekben- főként védett pince-présházakban- kifejezetten gazdag ez az apró település. Népszerű programja a Szent Balázs-hegyi templomrom idős kőfalai között Balázs-napkor tartott szabadtéri szentmise. Talán kevésbé ismert a falut nyugat felől szegélyező Fenyves-hegy, ahonnan páratlan kilátás nyílik a völgy egésze és a Balaton-felé.

Tihany állandó reflektorfényben ékeskedik

A rejtettebb kincsek mellett ne feledkezzünk meg a világhírű Tihanyi-félszigetről, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legnépszerűbb tájegysége méltán érdemelte ki a magas fokú védelmet. Elég címszavakat felsorolnunk ahhoz, hogy megjelenjen a változatos tájkép előttünk: bazalttufa, hévforráskúpok, Külső-tó, Apáti-templomrom, népi lakóházak, Belső-tó, cserszömörce, Sajkod…

Az Európa Diplomával is kitüntetett terület legkiválóbb kilátópontja a Kiserdő-tetőnél fogad, a szélmarta sziklák gazdagította látkép a cserszömörce által pirosított foltokkal elragadó.

Kitekintés az Apátság felé

Kitekintés az Apátság felé

Kedvenc helyszínem emellett a Gödrös felől turistaúton közelíthető Óvár, a földsánc-maradvány környezete mozaikokkal tagolt, innen nézve a Balaton-felvidék értékeinek gazdag tárháza hever előttünk: gyepek, erdőfoltok, dombhátak változatos morfológiával váltakoznak. Az alacsonyabb részeken vizek uralkodnak, a Balaton kékje több helyen előbukkan, az északi part víz feletti hegyvonulatain felül a másodvonal, a kismedencék peremhegyei is jól látszanak.

Templomtornyok és szőlőhegyi hajlékok emelik e páratlan kultúrtáj fényét, és ráadásként a távolabbi Badacsony határozott formája is feltűnik.

Rövid, de tartalmas kalandozásunkat ízelítőnek szántuk, részletes egyedi ajánlatot bármikor szívesen készítünk!

Szöveg és fotók: Pető Piroska
Minden jog fenntartva!

 

Kapcsolódó információk:
A Balaton-felvidék egyedi tájértékei- facebook
Csobánci Bormanufaktúra- facebook
Szőlőhegyi kápolnákról szóló film- facebook