Kálváriák a Balaton-felvidéken

Az Országkép Magazinnal Vöröstón, Barnagon, és Veszprémfajszon jártunk

Tapolca és Veszprém között autózva, Nagyvázsony után mindig a jobb oldalra nézek: a távolban falvak, melyek templomai kiemelkednek. Vöröstó és Barnag, az egykor német telepesekkel is feltöltött két szomszédos település megismerésére érdemes időt szánni. Először talán a mindkét községben fellelhető kálvária tűnik fel. Ezek a vallással kapcsolatos építményegyüttesek kétségkívül kiemelt fontosságú értékei az említett falvaknak. A kálváriák Krisztus szenvedéstörténetéhez kapcsolódnak, a keresztút járása által a hívek jelképesen végig járhatják Krisztus szenvedésének útját, és a keresztre feszítés helyére emlékezhetnek.

A gyönyörű felhőzet sokat adott a látványhoz Vöröstón

A gyönyörű felhőzet sokat adott a látványhoz Vöröstón

A keresztúti ájtatosság gyakorlásának színterei a különböző kialakítású és típusú kálváriák. Az út állomásai a stációk, melyekhez egy-egy kálváriajelenet társul. A kálváriaállítások legfontosabb korszaka a 18. század volt, lehetőség szerint igyekeztek hegyoldalra, vagy a lakóterületnél magasabb fekvésű, fokozatosan emelkedő helyre telepíteni ezeket. A kálváriák fő alkotóelemei között jegyezhetjük az indító kápolnácskákat, a stációsort, a végpontnál emelt kereszteket vagy templomot, kápolnát is.

A felújított barnagi kálvária-kápolna

A felújított barnagi kálvária-kápolna

Vöröstón áthaladva feltűnően sok szépen karbantartott lakóházat csodálunk meg.

A falu délkeleti szélénél tárul elénk a domb, melynek dísze a kálvária. Látható, hogy szervesen illeszkedik a tájba, az együttest koronázó kápolna alakja pedig egyértelmű motivációt ad a megmászáshoz.

Klasszicista stílusban tárulnak elénk az építmények

Klasszicista stílusban tárulnak elénk az építmények

Veszprémfajsz: A táj látványa az értékekkel összhangban különleges, megtartandó érték

FOLYTATÁS (TELJES CIKK) AZ ORSZÁGKÉP OLDALÁN:

Balaton-felvidéki kalandozások – avagy panorámák, amiket sosem felejtesz

 

Barnagi stáció

Barnagi stáció

Eredeti forrás: Országkép Magazin, Balaton-felvidéki kalandozások – avagy panorámák, amiket sosem felejtesz

Szöveg és fotók: Pető Piroska