Örvényes, az északi part apró gyöngyszeme

Szöveg és fotók: Pető Piroska

Örvényes az északi Balaton part fő útja mentén fekvő, elképesztően kedves hangulatú kistelepülés. A Tihanyi-félsziget közelsége kiváló panorámával ajándékozza meg, családias szabadstrandjától és szelíden emelkedő szőlőhegyéről egyaránt színesíti a képet a váltakozó arcú Balaton mellett a sajkodi oldal erdővel büszkélkedő tömege.

Nehéz szavakat találni e látképben gyönyörködve

Nehéz szavakat találni e látképben gyönyörködve

A falu egy ősi magból és a vízparton kiterjedt nyaralóterületből áll, ezeket egészíti ki az Öreg-hegy szőlőtermesztés- és borkészítés hagyományait példásan ápoló területe. Vendégváró község, mely kiemelkedően sok értékkel bír, leghíresebb műemléke a szépen megőrzött vízimalom és környezete, amely ma múzeumként látogatható.

A helyiek összetartó, szorgalmas közösségének eredményeit a településkép rendezettségén, a parcellák műveltségén észre vehetjük. A német eredetű lakosság ma már hígul, de a fennmaradt értékek megőrzését minden érintett kulcsfontosságúnak tartja. Ennek megerősítésére 2016 őszén pályázat útján létrehozták a helyi értéktárat, melyben a különböző kategóriákba sorolt egyedi kincseket jegyzik. A falucska a nyugodt relaxáció, örömteli nyári időtöltés lehetősége mellett az aktív pihenés híveinek is terített asztalt nyújt, erről meggyőződhetünk Örvényes honlapján az értéktár áttekintésével, még nagyobb élményt szerezve pedig személyes felkeresés alkalmával.

Örvényes látképe az Öreg-hegy felől

Örvényes látképe az Öreg-hegy felől

A falu középkori eredetű védett műemléke a temetőben álló, román stílusú, megújított templomrom, mely mára már nem romos, és ravatalozó kápolnaként funkcionál. A XIII. századi épület a középkori falu temploma volt. A közeli műemlék vízimalom és kőhíd szomszédságában helyezkedik el, így ezek műemléki környezetével szerves egységet alkot.

Megújított templomrom a temetőben

Megújított templomrom a temetőben

A templom közelében, a Hősök parkja támfalánál adja a helyieknek és a település vendégeinek, látogatóinak nagy örömére a kitűnő karsztvizet a Pán-forrásnak keresztelt bővízű kút. A forrás a templom feletti, 1984-ben felparcellázott és beépített régi tanítókertben ered, itt található gondosan lezárva. Első levezetésekor a templom alatt volt a kifolyója, a maitól pár méterre. A jelenlegi kifolyáshoz helyi kőből kirakott díszkutat építettek támogatás segítségével, 2003-ban.

A kiváló vízű Pán-forrás

A kiváló vízű Pán-forrás

Örvényes egyik kiemelkedő értéke a falu belterületéhez közel eső fás legelő, helyben szokásos nevén őstölgyes. Az egykor legelőként használt terület mára erdősül, a tekintélyes méretű, szép formájú idős fák néhol már megbújnak a növényzet között. A körülbelül 90 tölgyfát magába foglaló, az Udvari-erdő nevű erdős rész, a Séd-völgy és a Mezőföld (golfpálya) által közrefogott terület már a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védett területét képezi. Láthatunk nagyon jó állapotú, kivételes formájú egyedeket, és utunkba kerülhet pusztuló vagy már elpusztult példány is. E különleges élőhely a természetvédelmi szempontokon felül a tájkaraktert erősítő tényezőként is végtelenül fontos, egy hajdani jól működő életformának a hozadéka.

A fás legelő egyik idős tölgyfája

A fás legelő egyik idős tölgyfája

Az Öreg-hegy a mai napig példásan művelt, harmonikus képet mutató szőlőhegy, mely kimagasló népi építészeti örökséggel büszkélkedhet. A pince-présházak többsége közel eredeti formájában fennmaradt, és sokuk ma is hagyományos funkciót tölt be. Az Öreghegyi úton találkozunk e felbecsülhetetlenül értékes présházzal. Az 1858. évi kataszteri térképen Ther Josef tulajdonában jelölik, ma is a Ther család birtokának része. Nádtetős, eredeti formájában megtartott, kétosztatú épület. Oromzatán a padlásszellőző alatt felirati tábla látható. Ajtaja bámulatos, napsugaras díszítésű, ez az egyik legszebb ajtó a szőlőhegyen. Belseje eredeti, a pinceajtón ANO 1794 felirat látható. Tüzelőberendezés és falitéka is emeli néprajzi jelentőségét. Környezetében művelt szőlő található, nemrég új telepítést hajtottak végre.

Védelemre érdemes pince az Öreg-hegy aljában

Védelemre érdemes pince az Öreg-hegy aljában

A délutáni fény a ház arcát még szebbé teszi

A délutáni fény a ház arcát még szebbé teszi

Örvényes sokrétűsége meglepő, ha tömény természetközeli élményt szeretnénk, az Örvényesi-séd festői völgyét érdemes felkeresni. A Pécsely felől érkező vízfolyás több helyről gazdagodik, bámulatos szépségű patakvölgyön át érkezik a belterületig, ágazik a műemlék vízimalom felé, és a kertek alatt végig haladva éri el a Balatont.

Az észak-dél irányú szurdokvölgy a fás legelőtől keletre húzódik, mélyen bevágódott az idők során, a mederben a bővízű patak hangulatosan kanyarog hol meredekebb- szűkebb, hol tágabb térszíneken. A felszínen előforduló kőzet itt a környéken jellegzetes, középső triász kori tűzköves mészkő.

Festői völgyön ereszkedik a vízimalom, majd a Balaton felé a patak

Festői völgyön ereszkedik a vízimalom, majd a Balaton felé a patak

Római katolikus vallású közösségként keresztek állítása volt jellemző az 1800-as évektől. A templomkertben, a Szent Imre utcában, a temetőben és a szőlőhegy felé vezető út mellett is gazdagítja az összképet vallással kapcsolatos kisemlék.

A temetői kőkereszt részlete

A temetői kőkereszt részlete

A falu bármely pontján szereztünk maradandó élményeket, egy frissítő úszás, pihentető barangolás vagy intenzív túrázás után érdemes betérni a helyi étterembe megízlelni az itteni specialitásokat és megkóstolni a környékbeli borokat.

Az örvényesi értéktár megtekinthető itt: http://orvenyes.hu/orvenyesrol/telepulesi-ertektar/

A faluból közvetlenül elérhető közeli túracélpontok