Fotózás

Előzmények, motiváció

A fényképezés, mint az értékek megörökítésének elsődleges és legfontosabb módszere korábban is megragadta figyelmemet, számos Balatonnal kapcsolatos könyvet forgattam gyerekkoromtól kezdve, és szenvedélyesen gyűjtöttem a természeti szépségekről, épített örökségről készített képeket, naptárakat, prospektusokat. A fényképek készítése az egyetemi évek alatt vált mindennapossá, első, digitális Canon kisgépemet 2005 nyarán vettem használatba egy egyedi tájérték felmérés alkalmával.

Kedvelt témáim elsősorban a táj, a szőlőhegyek és a falvak, természeti értékek köre. Tevékenységeim során gazdag épített örökségünket (szakrális épületek, műemlékek, népi lakóházak, gazdasági épületek, pincék, présházak), tájképi, geológiai, dendrológiai, kultúrtörténeti, néprajzi, szőlészeti-borászati értékeinket örökítem meg, de fontos az eseményekhez, programokhoz kapcsolódó pillanatok, egyedi hangulatok, élmények adta emberi megnyilvánulások rögzítése is.

A kezdetben egyszerűbb típusú, majd egyre jobb adottságú fényképezőgépek immár 15 éve kísérnek útjaimon. Az évek során készített sok ezer kép adta tapasztalatok, s a természet és táj inspiráló hatása által is törekszem az egyre magasabb színvonalú, szakmailag is megalapozott alkotó tevékenység folytatására. Szabadidőmben a Balaton-felvidék egész területére kiterjedő pince- és présház kataszteren dolgozom, sorra járom a szőlőhegyeket és írásos, illetve fotódokumentációt készítek a régi, hagyományos, vagy tájba illő módon felújított épületekről, értékes részletekről (kémények, ajtók, zárcímkék, vakolatdíszek).

A műemlékem.hu, kezdetben műemlékfelmérő versenyről szóló oldal havi rendszerességű fotópályázatain vettem részt 2008-tól. Az itt megszerzett tapasztalatok, kritikák alapján fordult figyelmem fokozottabban az épített örökség felé, és a fotók kapcsán adott értékelések, a szakemberek biztató szavai adták a további motivációt. Lelkes közösségként szemléltük egymás képeit és igyekeztünk a megadott témákhoz színvonalas fotókat készíteni. Ennek folyományaként a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Mustra című éves kiállításain több fotóm szerepet kapott. A Pannon Egyetem házi kiállításán, illetve a balatonfüredi Polgármesteri Hivatalban is megfordultak képeim. Több évet ölelt fel az Országalbum nevű portál keretein belül történt megjelentetés, itt tetszőlegesen folyt a képek feltöltése, több száz fotóm került nyilvánosság elé és hasznos észrevételeket kaptam, kedvelték az emberek a Balaton-felvidéki képeket, máshol sosem látott présház-fotókat, egyedi részleteket. Ebből a körből több jó barátság, máig tartó ismeretség származik.

Fényképeim egy részét a világhálón közzétettem, ezen kívül számos fotóm jelent meg különböző kiadványokban, többek között édesapám vadászati témájú szórakoztató könyveiben. Értékeink népszerűsítése érdekében több alkalommal küldtem képet a Naptárfotó pályázataira, így számos naptárban is helyet kaphattak képeim.

Nagyobb volumenű fotódokumentációt az Egyedi tájérték felmérések, Értéktárak és a Településképi Arculati Kézikönyvek tartalmaznak, melyekről bővebb információ az adott menüpontokban érhető el.

Balaton-környéki témájú fotóim tárháza mára több tízezres nagyságrendűre gyarapodott, ami megköveteli a pontos rendszerezést.

A szakmai megalapozottság és a tudás elmélyítése érdekében, a jövőbeli kibontakozást remélve folytatom fotográfusi tanulmányaimat immár hivatalos képzés keretében.

Kedvencek – ízelítő a fotótárból

Fotóimat elektronikus változatban, illetve kézzel fogható formában különböző méretben és kivitelben rendelkezésre bocsátom egyedi megállapodás szerint.

Fotótár

Jelentősebb fotókiállítások

Naptárak

Dörgicsei-medence falinaptár, 2018. (Madaras Pincészet)

Dörgicsei-medence falinaptár, 2018. (Madaras Pincészet)

Dörgicsei-medence falinaptár, 2018. (Madaras Pincészet)