Szőlészet, borászat

A szőlőhegyek sajátos hangulata már kisgyermek koromban magához ragadott. A táj és ember harmóniáját tükröző élettér csodálatos összhangot mutat még a Balaton-felvidék nagy részén, mely a léleknek és a testnek felüdülést kölcsönöz. A pincéknél történő borkóstolás, szomszédolás boldog perceibe felnőtté válásomat követően már én is belekóstolhattam. Kirándulásaim során számos helyszínen vezettek kedves gazdák a hűs pincéjükbe, s büszkélkedtek munkájuk gyümölcsével, a páratlan és minden dűlőben más “hegylével”. A bort hamar megszerettem, és egyre inkább kezdem megérteni és minden pohár után jobban tisztelni ezt a természet által az ember gondviselésére bízott csodás, éltető italt.

A borokkal történő ismerkedés magával hozza az alapanyag, a szőlő természetének megismerését is. A szőlővel közelebbi kapcsolatba 2008-ban kerültem, amikor édesapám révén egy kivételes helyen egy kisebb területre sikerült szert tennünk. Itt adott volt a helyzet: a meglévő szőlőtőkéket már nekünk kellett gondozni. Minden, szőlőmunkával eltöltött nappal gazdagabbá válik az életem, órák telnek el nyugalomban, hasznos és látványos munkavégzéssel, amely számomra öröm. Tanulmányaimmal is igyekszem elősegíteni a fentieket: borászként és vincellérként megnyíltak a lehetőségeim a tovább lépéshez, célunk a szőlőterület bővítése és a borok egyre szebbé tétele.

Mindemellett okleveles borbírálóként szeretnék többet kóstolni, tapasztalni, tanulni, a környékbeli pincészetek munkájában részt venni.

Szőlészettel, borászattal kapcsolatos képesítéseim

– Borász OKJ
– Vincellér OKJ
– WSET Borbecsüs (Borkollégium, Nemzetközi borismeret)
– Okleveles borbíráló (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa)